Varkens gaan zonneakker onkruid vrij houden

Het zonnepark in het Noord-Hollandse Andijk start samen met de Tamworth Hoeve uit Wervershoof een proef met Tamworth varkens die het terrein onder en rondom de zonnepanelen onkruidvrij gaan houden. Voorlopig betreft het een experiment van een half jaar.

De Tamworth Hoeve uit Wervershoof (gemeente Medemblik) gaat, in samenwerking met de exploitant van het zonnepark Astronergy/Chint Solar, een proef van in eerste instantie een half jaar, uitvoeren op het ruim 11 hectare omvattend zonnepark Andijk. Dat meldt Solarmagazine. Doel is dat de Tamworth varkens het onkruid op de zonneakker gaan bestrijden. Dit zonnepark werd in november 2018 opgeleverd. Op het terrein staan 44.760 zonnepanelen in oost-west richting opgesteld. Het project is ontwikkeld in samenwerking met VOF Andijk Zuid en gemeente Medemblik. Valt het experiment voor beide partijen positief uit, dan gaan de varkens waarschijnlijk de volledige 11 hectare van het zonnepark onkruidvrij houden.

Tamworth varkens

De Tamworth Hoeve van Nick Mulder heeft momenteel in Wervershof 6 hectare grond van de gemeente Medemblik gepacht. Hierop houdt Mulder een beer, zeven zeugen, waarvan enkele met biggen. Ze zijn van het ras Engelse ras Tamworth (vernoemd naar de gelijknamige plaats in het Engelse Staffordshire). Het is een van de oudste varkensrassen, waarvan de herkomst te herleiden is tot het Europese wilde zwijn. Qua uiterlijk wijkt hij af van de meer gangbare varkens. Om te beginnen het uiterlijk: de vacht is rood of gemberkleurig, de neus en het lichaam zijn lang, de oren staan rechtop en de hoge poten zorgen ervoor dat het varken al wroetend niet met de buik over de grond sleept. Met diezelfde hoge poten kan het varken ook hoge snelheden ontwikkelen. De Tamworth staat bekend als hardloper. Het is een sterk ras dat goed tegen kou en warmte kan. Door de dichte vacht heeft de Tamworth geen last van zonnebrand. Dankzij de hardheid en de geringe gevoeligheid voor ziekten kan de Tamworth goed dienst doen als buitenvarken, bij voorkeur in de bossen. Daar zou de toekomst van het ras dan ook moeten liggen, vinden de Britten: in begrazingsprojecten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *