Tiny Houses mogen van gemeente Stede Broec wel aan Van Bredastraat komen

Tiny Houses in Harlem. Een soortgelijk ’village’ kan ook in Stede Broec komen.© United Photos/Paul Vreeker

Martin Menger03/03/2021 om 08:00BOVENKARSPEL

De gemeente Stede Broec voelt er wel voor om op het land achter de Burgemeester van Bredastraat in Bovenkarspel een Tiny House Village toe te staan.

Dat houdt in dat er vijf verplaatsbare tijdelijk onderkomens kunnen komen. Eerder kreeg de gemeente al te maken met het initiatief van Sebastian Bloem en Josefien Groot. Zij willen met een bescheiden park met deze tijdelijke huisjes deze nieuwe woonvorm in de eigen regio tot wasdom brengen.

Het gaat dan om wooneenheden van hooguit 50 vierkante meter, waarbij de bewoners als experiment bijna geen gebruik meer maken van nutsvoorzieningen als elektra en gas, en liefst zelfvoorzienend zijn met ook het verbouwen van het eigen eten.

Dat idee is eerder al door de gemeenteraad van Stede Broec omarmd. Daarna is de zoektocht begonnen naar een geschikte plek. Die is eerder gevonden dan werd aangenomen. Langs de spoorlijn, aan het einde van de Van Bredastraat, is een plek waar vijf Tiny Houses kunnen komen. Het idee is dat deze hier voor zeker tien jaar kunnen blijven staan.

De eigenaar heeft ook oren naar dit plan, zodat het idee een volgende fase in kan gaan. Stede Broec stelt wel als voorwaarde dat er voldoende onderzoek vooraf wordt gedaan naar eventuele vervuiling van de grond. Het burgerinitiatief van Sebastian en Josefien krijgt daarmee opnieuw een zetje, omdat ook het gemeentebestuur van plan is om de ruimtelijke procedures in gang te zetten. Dit wordt ook binnenkort aan de politiek voorgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *