’Streekplein als verbinding drie kerkdorpen Stede Broec’

Streekplein

,,Het Streekplein is de verbinding tussen de drie kerkdorpen. Juist daarom willen we hier gezamenlijke activiteiten. Geef het alsjeblieft een kans!’’ Yvonne Koopen (PvdA/GL) hield dinsdagavond tijdens de raadscommissie samenleving een hartstochtelijk pleidooi voor de nieuwe stichting in oprichting Hart van Stede Broec.

 

Streekplein

De stichting wil met activiteiten als een foodfestival, sport en speldag en ’Stede Broec Leeft’ reuring terugbrengen in de kerkdorpen, die samen Stede Broec vormen. Daarvoor vragen ze een subsidie van maximaal 37.500 euro, legden initiatiefnemers Marcel Ott en Melissa Deenstra de politiek dinsdagavond uit. Sommige fracties, zoals PvdA/GL en GBS waren op voorhand enthousiast over het plan, dat immers inhaakt op een wens van de raad zelf.

 

 

 

ODS en CDA toonden zich vooral kritisch over het subsidiebedrag, dat uit het budget voor het centrumplan moet komen als het aan het, ook al enthousiaste, college ligt. OP en met name VVD waren veel minder te spreken over het plan. Want hoezo zoveel budget en waarom niet per evenement subsidiëren?

 

Budget

De VVD zag veel beren op de weg, meldde commissielid André Ruijter. Wat als de stichting over het budget heen gaat? En hoezo komt het college zelf niet met plannen? ODS en CDA snapten niets van die kritiek. ,,Dit kómt toch juist van onderaf?’’ aldus Thijs Visser (ODS). En CDA’er Anton Wildoer reageerde:. ,,Wij hebben misschien moeite met de hoogte van het bedrag gezien de financiële problemen van Stede Broec, maar zijn enthousiast over het plan.’’

Foodfestival

Dat enthousiasme stak Koopen ook niet onder stoelen of banken. Vandaar haar oproep. ,,Het plan is klip en klaar. Het idee was juist om als Stede Broec iets te doen. Je moet ergens beginnen, dan haakt het bedrijfsleven aan.’’

 

Het college is ook blij met de nieuwe stichting, aldus wethouder Lydia Groot. ,,Ze leggen ook zelf geld in, dat vinden wij heel dapper en best spannend.’’ Per evenement subsidie geven ziet het college niet zitten. ,,Het gaat om een totaal pakket.’’ Volgens collega Bart Nootebos zit er juist ruimte voor dit soort zaken in het centrumbudget.

 

De raad buigt zich eind deze maand definitief over de nieuwe stichting.

zie ook: Stichting Hart van Stede Broec wil reuring brengen op en rond Streekplein

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *