SED is niet efficiënt genoeg!

Het experiment van SED is niet efficiënt genoeg; een bestuurlijke fusie van de gemeenten is daarom de beste oplossing.

PVDA-GroenLinks Stede Broec is vóór fusie. Wist u dat meer dan de helft van de raadsvoorstellen helemaal niet specifiek Stede Broecs zijn? Die gaan over de SED of de regio West-Friesland (milieudienst, WerkSaam, Westfries archief, automatisering) of de regio Noord-Holland Noord wat betreft de GGD of de politie.

De Jeugdzorg? Die kopen we gezamenlijk in, in West-Friesland. Net als de WMO en de dagbesteding. Woningbouw, bedrijventerreinen? Dit vereist regionale afstemming van de provincie. Kortom, behalve dat het ophalen van een paspoort u mogelijk extra kilometers kost, zult u nagenoeg niets van een fusie merken. Dit heeft ook geen gevolgen voor de eigenheid van dorpen. Andijk is ook nog gewoon Andijk ondanks dat het nu gemeente Medemblik is, idem voor Westwoud na de fusie tussen Drechterland en Venhuizen in 2008. Het gaat er om dat een gemeente complexere taken heeft die om meer kennis en kunde vragen van de organisatie.

Nou ja, uw portemonnee zal het merken, in positieve zin. Het aantal burgemeesters gaat van 3 naar 1, wethouders van 10 naar 4 en het aantal raadsleden gaat van 53 naar 31. Dat scheelt zeker één miljoen euro, elk jaar! En ook niet onbelangrijk: de ambtenaren schrijven gewoon één advies, in plaats van steeds drie verschillende, waar dan weer over gesproken moet worden.

Wat ons betreft gaan we in 2022 fuseren met Enkhuizen en Drechterland!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *