Referendum Sleepwet!

Vind u ook uw privacy belangrijk, stem dan ook tegen deze nieuwe wet!

Het raadgevend referendum over de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) wordt tegelijkertijd gehouden met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart

De Wiv regelt dat veiligheidsdiensten meer bevoegdheden krijgen. Doordat er veel meer digitale mogelijkheden zijn voor opsporing en om terreuraanslagen te voorkomen, moest dit ook in de wet worden geregeld. Zo wordt het makkelijker om internetverkeer af te tappen om terroristen of vijandige hackers op te sporen.

Overigens gaat de nieuwe wet niet al per 1 januari aanstaande in, zoals de bedoeling was. Het kabinet stelt de ingangsdatum uit tot 1 mei. Dat heeft volgens minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) niets te maken met het referendum, maar het kost meer tijd om de zogeheten toetsingscommissie samen te stellen. Die commissie zal uit drie mensen bestaan die controleert of de privacy van burgers niet is overtreden door de diensten.

video geeft een heldere kijk op deze wet!

Kritiek

Het uitstel is wel opvallend. Binnen de regeringscoalitie is onenigheid ontstaan over wat er met de uitslag van het referendum moet gebeuren. CDA-leider Buma zei dat hij de uitslag hoe dan ook wil negeren. Het kabinet is van plan de mogelijkheid van een raadgevend referendum af te schaffen, waardoor Buma (CDA)dit referendum niet meer serieus wil nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *