PvdA en GroenLinks gaan bij de Tweede Kamerverkiezingen een lijstverbinding aan

Lijstverbinding tussen PvdA en GroenLinks!

Lodewijk Asscher en Jesse Klaver

PvdA en GroenLinks gaan bij de Tweede Kamerverkiezingen een lijstverbinding aan. Dat betekent dat ze mogelijk meer kans maken op een restzetel. Een lijstverbinding met de SP, zoals bij de verkiezingen in 2012, komt er niet.

De SP toonde zich de afgelopen tijd geen voorstander van een lijstverbinding met PvdA en GroenLinks. De partij zag meer in samenwerking via ‘concrete voorstellen’. Maar SP-voorzitter en kandidaat-Kamerlid Ron Meyer deed vandaag een oproep aan beide partijen om alsnog een lijstverbinding aan te gaan. Hij verbond daaraan de voorwaarde dat PvdA en GroenLinks dan de VVD moeten uitsluiten als mogelijke coalitiepartner.

“Als ze het echt anders willen, dan moeten ze kiezen”, zegt Meyer. “Wij willen niet dat onze stemmen alsnog via een kattenluikje in een rechtse regering met de VVD terechtkomen.” PvdA en GroenLinks wijzen de oproep van de SP van de hand.

Kans voorbij

De PvdA zegt in een reactie dat de partij net als in 2012 graag een lijstverbinding met de SP en GroenLinks had willen afspreken, maar dat de SP de kans op linkse samenwerking voorbij laat gaan. “Wij blijven ons inzetten om onze gedeelde idealen te verwezenlijken om samen te werken. Met als doel met de linkse partijen te bouwen aan een toekomst waarin plaats is voor iedereen die iets moois wil maken van Nederland”, zegt partijvoorzitter Spekman.

Vermenging

Ook GroenLinks had de voorkeur gegeven aan een lijstverbinding van de drie en zegt daarop steeds te hebben aangestuurd. “Wij vinden een zo groot mogelijk links blok in de Tweede Kamer zo belangrijk dat we dat onvoorwaardelijk willen veilig stellen”, zegt partijvoorzitter Marjolein Meijer.

Maar volgens GroenLinks maakt de SP een andere keus door “de lijstverbinding te vermengen met campagnestrategie”. GroenLinks benadrukt wel het liefst een progressief kabinet te hebben.

1 thought on “PvdA en GroenLinks gaan bij de Tweede Kamerverkiezingen een lijstverbinding aan

  1. Hier zit uiteraard iets fout. Ons wordt wijs gemaakt, dat dit democratisch is, maar het vormen van meerderheidscoalities is het tegenovergestelde. In de Nederlandse grondwet is het zelfs in strijd met artikel 67.3, die zegt dat de leden van het parlement NIET in opdracht van anderen mogen stemmen. (Stemmen zonder last. [1]) Daar hebben de partijbazen lak aan. In een coalitie gaat het om macht. Kamerleden moeten gehoorzamen en stemmen zoals hun wordt opgedragen. Anders valt de meerderheid weg.
    1. De kamers mogen elk afzonderlijk en in verenigde vergadering i alleen beraadslagen of besluiten, indien meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden ter vergadering aanwezig is.
    2. Besluiten worden genomen bij meerderheid van stemmen.
    3. De leden stemmen zonder last.
    4. Over zaken wordt mondeling en bij hoofdelijke oproeping gestemd, wanneer één lid dit verlangt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *