Pleidooi linkse partijen in Noord-Holland Noord: specialistische jeugdzorg niet aanbesteden

Jeugdzorg in Noord-Holland Noord: ,,De situatie zoals die nu is terugdraaien, gaat niet. We kunnen hooguit leren van gemaakte fouten’’
© Foto ANP

Specialistische jeugdzorg moet voortaan niet meer worden aanbesteed. Dat bepleiten PvdA, GroenLinks, SP en diverse lokale progressieve partijen in 18 gemeenten in Noord-Holland Noord.

Onrust

Zij willen door het afschaffen van die wettelijke verplichting onrust onder jongeren en ouders, verlies van kennis en ervaring plus kapitaalvernietiging voorkomen.

Transferium

De politici stellen dit naar aanleiding van de overname van (gesloten) opvang en behandeling van minderjarigen met ernstige gedrags- en ontwikkelingsproblemen van Parlan/Transferium in Heerhugowaard door Horizon in Bakkum.

,,Dat een andere partij de aanbesteding met een innovatief plan heeft gewonnen, heeft als bijeffect dat het netwerk rondom gesloten jeugdzorg grotendeels opnieuw moet worden opgebouwd’’, aldus Gijsbert van Iterson Scholten, PvdA-raadslid in Alkmaar en woordvoerder namens de initiatiefnemers.

Ommezwaai

,,Deze vorm van jeugdzorg is in onze ogen een te kleine markt voor aanbesteding. Net als de brandweer moet je dit inwoners kunnen bieden. In plaats van een ommezwaai – door om de zoveel jaar van jeugdzorg aanbieder te switchen – zouden veranderingen veel geleidelijker kunnen verlopen. Dat zorgt voor rust, stabiliteit en duidelijkheid bij jongeren en personeel.’’

Dat kan volgens de partijen onder meer juist door betere onderlinge samenwerking tussen (concurrerende) aanbieders en het aangaan van langetermijnrelaties met betrokken gemeenten.

Aanloopproblemen

Om die reden willen zij het 2-jarige contract met Horizon nu al verlengen. Zodat die instelling, die te kampen heeft met aanloopproblemen, minimaal tot 2023 de tijd krijgt om zich te bewijzen.

,,De situatie zoals die nu is terugdraaien, gaat niet. We kunnen hooguit leren van gemaakte fouten’’, zegt Van Iterson Scholten.

Geschrokken

Hij steekt daarbij de hand in eigen boezem. ,,Eerlijk gezegd hebben wij dit met zijn allen niet zien aankomen, het niet in de smiezen gehad. We zijn ervan geschrokken.’’

Het discussiestuk dat PvdA, GroenLinks, SP en de lokale progressieven hebben opgesteld, is naar alle gemeenteraden gestuurd.

,,We duwen het ook onder de neus van onze Kamerleden. Om onder de verplichte aanbesteding uit te komen, moet de wet worden gewijzigd.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *