Noord-Holland gaat beleid maken voor kleine en sociale windmolens

Noord-Holland zal volgens de Partij van de Dieren niet meteen vol kleine en sociale windmolens komen te staan.

Haarlem

Het was volgens de indiener eigenlijk een motie van Provinciale Staten áán Provinciale Staten en dat effende maandag mogelijk de weg voor brede steun aan een te ontwikkelen beleid voor sociale windmolens en kleine windmolens in de provincie Noord-Holland.

 

Indiener Fabian Zoon van de Partij voor de Dieren kreeg na enkele schorsingen de fracties van GroenLinks, SP en ChristenUnie/SGP mee de motie mede te ondertekenen. Bij het in stemming brengen bleken alleen VVD, PVV, 50plus en de Ouderenpartij Noord-Holland tegen, zodat de boodschap van Zoon aan de volgende Staten kan worden overgebracht. ,,Het aannemen van de motie is een aanzet vanuit deze Staten voor een goede transitie naar de volgende Staten’’, zei Zoon voorafgaand aan de stemming doelend op de Statenverkiezingen van volgende maand.

De motie kwam aan bod bij het vaststellen van het rapport van de provinciale rekenkamers ’Energie in transitie’, dat bij het gros van de sprekers op veel waardering kon rekenen. Gedeputeerde Jack van der Hoek (D66) kon een beetje in het midden laten wat hij van de motie vond. ,,Het dictum is gericht van PS naar PS, dus laten we het oordeel ook aan PS. De volgorde is wel dat gemeenten op hun eigen grondgebied kunnen kijken wat wenselijk is en dat met de koepels bespreken.’’ Met andere woorden, de provincie neemt hierin niet het voortouw. ,,Tegen het plan een beleid te ontwikkelen kun je niet zijn. De conclusie ervan kan namelijk ook zijn het maar helemaal niet te gaan doen.’’

De indienders van de motie constateerden dat het tempo van de CO2-reductie te laag is om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen en dat het in de provincie ontbreekt aan een beleid voor kleine en soiale windmolens. Sociale windmolens bieden burgers en gemeenschappen de kans te delen in de voordelen van de energietransitie en kleine turbines bieden weer perspectief voor ondernemers.

Zoon nam ook nog wat koudwatervrees weg met de voorspelling dat volgens hem niet de gehele provincie nu vol kleine windmolens zal komen te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *