Die Ballon gaat niet op!

Donderdag 28 maart 2019

het oplaten van Ballonen is slecht voor dier en het milieu

De raad heeft unaniem onze motie aangenomen, die het loslaten van (Wens)luchtballonen in onze gemeente gaat verbieden! wij zijn blij dat de voltallige raad het met ons eens was dat het niet meer van deze tijd is om op onschuldige wijze de natuur te belasten met onnodig veel Plastiek! Nederland weer een stukje schoner !

lees hier onder de motie

MOTIE Vreemd aan de agenda.

Onderwerp: Die ballon gaat niet op!

De raad van de gemeente Stede Broec in vergadering bijeen op 28 maart 2019,

Constaterende dat:

Het oplaten van ballonnen zeer milieu- en dieronvriendelijk is. Of ze nu van natuurlatex of van plastic zijn, met of zonder touwtje of ventiel, ballonnen zijn in wezen niets meer of minder dan een vorm van afvaldumping via de lucht. Opgelaten ballonnen komen namelijk ook altijd weer ergens neer. Op straat, in het water, op stranden, in de zee en in natuurgebieden vaak tot ver over onze landsgrenzen heen. In 2007 lag na Koninginnedag de kust van Normandië bezaaid met oranje ballonnen uit Nederland. Dat is 800 km hiervandaan. Dieren het verschil niet zien tussen stukken ballon en natuurlijke voedselbronnen, ze eten ze gewoon op. De ballonresten komen in hun maag terecht en zijn onverteerbaar. Schildpadden, vogels en zeezoogdieren vinden op deze manier een treurig einde. Wanneer de resten het maag-/darmstelsel blokkeren, zullen de dieren een pijnlijke hongerdoodsterven. De ballontouwtjes net zo erg zijn. Deze kunnen vast komen te zitten om de snavel, bek of de nek van nieuwsgierige dieren met een langzame akelige dood door verstikking, verstrikking en/of verhongering tot gevolg.

Overwegende dat:

Door ballonnen niet meer in het milieu los te laten kan veel dierenleed worden voorkomen; Er legio alternatieven zijn voor ballonnen die net zo feestelijk zijn, zonder dat daarbij schade; voor dieren en natuur kan ontstaan en zonder afbreuk te doen aan feestelijke gelegenheden, zoals bijvoorbeeld een lampionnen optocht, bellenblazen, plantbare confetti gooien; Met de kennis van nu en de bestaande alternatieven is het niet meer van deze tijd om ballonnen op of los te laten.

In de gemeente is regelgeving vastgelegd om de gemeente leefbaar te houden. Een deel van die regels is terug te vinden in de APV; Op 9 december 2014 IS door de Tweede Kamer een motie aangenomen om het oplaten van ballonnen actief tegen te gaan; In steeds meer gemeenten wordt hier in breed gedragen moties gehoor aan gegeven. Het zou heel mooi zijn als Stede Broec aan dit lijstje kan worden toegevoegd.”

Verzoekt het college:

Het in de APV opnemen van een algeheel verbod voor het oplaten van ballonnen bij evenementen en festiviteiten binnen de gemeentegrenzen van Stede Broec.


En gaat over tot de orde van de dag,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *