Daar is ie dan! (Column)

Daar is ie dan !

Geduld is een goede zaak. Het jarenlange wachten wordt beloond. Eindelijk maar toch.
En nog gratis ook. De nieuwe afvalcontainer met een knaloranje deksel voor pak, plastic en blik is onlangs ook aan de inwoners van onze gemeente uitgereikt. HVC, de afvalophaler, spreekt over een minicontainer, maar er is eigenlijk sprake van een joekel met een inhoud van minstens 200 liter. Daar kunnen met gemak 10.000 plastic tasjes in en dat elke twee weken weer.
In de buurt zie je mensen passen en meten waar deze derde container nog kan staan. Ikzelf overweeg een mooie beuk om te hakken om ruimte te creëren.
Uiteraard zal ook in ons huishouden het afval in het vervolg beter gescheiden worden. Daarbij moeten er vier geruchten weggeslikt worden.

Gerucht 1: omdat in ons restafval minder plastic zit, branden de afvalovens in Alkmaar slecht. Om dit op te vangen zal er nog meer afval dan nu al het geval is -met daarin grote hoeveelheden plastic- uit Liverpool en omstreken worden ingekocht.

Gerucht 2: in de Rotterdamse haven komen dagelijks talloze containers aan uit China vol met goedkope T-shirts en ander textiel. Deze containers gaan natuurlijk niet leeg terug naar China. Te duur. Veel containers worden gevuld met het door ons in West Europa apart ingezamelde plastic en wordt verbrand  in Chinese ovens.

Gerucht 3: het tarief voor de huisvuilinzameling wordt door de HVC in de toekomst eerder verhoogd dan verlaagd.

Gerucht 4: omdat er wel 20 soorten apart ingezameld plastic bestaan is hergebruik technisch slechts beperkt mogelijk. Er worden o.a. bermpaaltjes van gemaakt; maar hebben we daar al niet genoeg van?

Maar goed……… even slikken en enthousiast meedoen. We gaan het milieu sparen. We gaan minder fossiele grondstoffen gebruiken. We doen het immers voor onze kinderen en kleinkinderen.
De afvalscheiding begint bij ons al in de keuken. De eettafel en stoelen gingen naar Noppes. In plaats daarvan staan er nu vijf zelf getimmerde bakken. Eén voor papier, één voor glas, één voor plastic, één voor gft en één voor restafval. Als ze vol zijn vindt overplaatsing naar de verschillende containers in de tuin plaats. Leve de vooruitgang!
Als je het afval gaat scheiden, dan moet je dat volgens mij wel goed doen. Geen half werk!
Dus….
Van het melkpak wordt de binnenkant (plastic) nauwgezet losgepeuterd. De buitenkant in de papierbak, de binnenkant in de bak voor plastic. Karton verontreinigd immers het omsmelten van het plastic.
Van de wijnfles wordt het etiket (papier) losgeweekt. Van een vensterenvelop wordt het venster (plastic) afgescheurd.
Incontinentiemateriaal; zit ook plastic in; moet ik daarmee ook aan de slag?
Koffieprut is geen groente, geen fruit en ook geen tuinafval; dus maar bij het restafval deponeren? Dat wordt dan zuinig aandoen met het koffiedrinken, want de container voor het restafval wordt nog maar één keer in de vier weken geleegd. Niet een keer vergeten, want dan zit je bijna twee maanden opgescheept met je eigen restafval.
En toch……… gewoon allemaal lekker meedoen. Het gezeur van oude mannen gewoon negeren. De verschillende overheden (en dat zijn we immers zelf) zeggen dat het zinvol en noodzakelijk is.
Succes zou ik zeggen!
A3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *