Beste Mark | Column Claudia de Breij

Beste Mark,

Hoe vind je het zelf gaan?

Als je straks als oude man terugkijkt op je langdurige minister-presidentschap, hoe denk je dan over 2018? Denk je er überhaupt iets over, Mark?

Ik wel. Ik maak me zorgen. Ik maak me zorgen om die goeie, ouwe, jolige VVD.

De grap is er een beetje vanaf, Mark. Natuurlijk, hier en daar wat gedoe met bonnetjes, dat hoort bij een ondernemerspartij. Het is niet netjes, maar het blijft quasi-keurig witteboordengesjoemel van Ons Soort Mensen. Niets om echt ongerust van te raken.

Het serieuzere wetten overtreden van Henry Keizer, Wybren van Haga (en ach zal ik ze allemaal opnoemen of kijk je gewoon de zoveelste opsomming van een nieuws- of satirisch programma even terug?) werd al vervelender.

Jouw diepe liefde voor Unilever, Shell en de andere niet zo heel Nederlandse kroonjuwelen is alsmaar genanter, maar zelfs dat is niet waarom ik me, als progressieve liberaal met een zwak voor kakkers, tot je richt.

Nee Mark. Het is veel erger.

Het is het verloochenen van vrijheid, gelijkheid en broederschap.

Het is Klaas Dijkhoff met zijn plan om mensen in bepaalde wijken twee keer zo hard te straffen als mensen in andere wijken. Ik dacht nog even dat het heel goed en egalitair was: mensen uit Amsterdam-Zuid, Wassenaar of Utrecht-Oost hebben over het algemeen meer kansen gehad dan mensen uit de Bijlmer, de Schilderswijk of Kanaleneiland. Best terecht dat die harder gestraft worden als ze de fout ingaan; zij zouden inderdaad beter moeten weten. Maar nee, het was andersom. Wijken waar veel mensen wonen met een andere huidskleur en een andere geloofsovertuiging dan Klaas Dijkhoff, daar moesten de straffen harder zijn. Om die mensen te helpen.

Het is de JOVD, de goeie ouwe jongerenafdeling waar jij ooit je eerste schreden in de politiek zetten, die als ‘spannende spreker’ de voorman van Pegida uitnodigt. Geschrokken van de weerstand lijkt hij nu van het affiche te zijn verdwenen, maar Yernaz Remautarsing, nota bene van de lijst bij FvD verdwenen vanwege zijn uitspraken over het vermeende verband tussen ras en intelligentie, staat er wel. Net als Emile Ratelband trouwens, wat wel weer geruststellend is. Het doet vermoeden dat de JOVD echt geen enkele notie heeft van wie ze wil laten spreken en waarom, en dus maar heeft gegoogled op ‘Wie was er in het nieuws de afgelopen maanden?’ zonder enig dieperliggend idee over wat de jonge liberalen daarmee opschieten.

En misschien is dat wel het probleem. Die visie die het zicht belemmert Mark, die olifant waar jij zo’n hekel aan hebt komt steeds weer de kamer inlopen. Want als je niet kunt formuleren vanuit welke waarden je de belangrijkste baan van het land invult, komt er een heleboel ruimte voor mensen mét ideeën. Heel gore ideeën.

(Voor iedereen met een Nederlandse vlag in het twitterprofiel die boos wordt als ik bepaalde ideeën ‘goor’ durf te noemen: jij hebt de vrijheid van meningsuiting hoog in het rood-wit-blauwe vaandel. Ik ook.)

Vrijheid, gelijkheid, broederschap, Mark. Daarin, heb ik altijd geleerd, is het liberalisme geworteld. Ga je er nog iets mee doen?

Hartelijke groet,
Claudia de Breij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *