Aantal werklozen fors gedaald Stede Broec

Het aantal WW-uitkeringen is de afgelopen maand in West-Friesland toegenomen. Procentueel gezien is de stijging het grootst in Opmeer.

Landelijk steeg het aantal uitkeringen met ruim zes procent, in Noord-Holland was dit vier procent. Negatieve uitschieter is Opmeer met 7,8 procent, gevolgd door Hoorn (5,4%), Koggenland (4,9%), Enkhuizen (4,3%) en Medemblik (4,1%). In Drechterland nam het aantal uitkeringen juist af (-4%) en eenzelfde beeld laat Stede Broec zien (-2%).

Een toename van het aantal WW-uitkeringen is gebruikelijk in januari omdat veel arbeidscontracten worden afgesloten tot het eind van het kalenderjaar. Omdat niet iedereen meteen een nieuwe baan heeft stijgt het aantal uitkeringen.

Als je de afgelopen maand vergelijkt met precies een jaar geleden is de werkloosheid in alle West-Friese gemeenten gedaald. Ook hier scoren Stede Broec en Drechterland procentueel gezien het beste, de werkloosheid in beide gemeenten is in een jaar tijd met een vijfde afgenomen. Dat in deze gemeenten het aantal werklozen zo fors daalt, is deels te danken aan de grote vraag naar bouwvakkers. In Stede Broec en Drechterland is deze beroepsgroep sterker vertegenwoordigd dan elders.

West-Friesland doet het over het algemeen beter dan Noord-Holland Noord. ,,Dat heeft ook te maken met Amsterdam waar meer banen zijn’’, zegt woordvoerder Erik Stam van het UWV. ,,Vanuit West-Friesland is werken in de hoofdstad vanwege de beperkte reisafstand aantrekkelijker dan vanuit de Noordkop.’’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *